japan food
A legfőbb alkoholtartalmú ital a sake (száké). Ez egy elég enyhe rizsbor amit melegen fogyasztanak kis csészékben. A japánokat rendszerint lenyűgözi, hogy a nyugatról érkezett túristák mekkora mennyiséget tudnak a sake-ból fogyasztani, hiszen a zsírszegény étrend köveztkeztében a japánok kevésbé bírják az alkoholt. Jó a sörük és a japán whisky is fogyaszható, ez utóbbinál a Suntory a leghíresebb márka. A szőlőbor még nem az igazi, de a jövőben bizonyára ezt is finomítják.
A sushi egyet jelent a japán konyhával. A kézzel formázott, tekercsbe bugyolált vagy a tálkában elrendezett apró ínyencfalatok igazi mesterművek, melyek valódi esztétikai és kulináris élvezetet nyújtanak. Mindez nem véletlen, hiszen a pácolt rizsből frissen fogott halból és ropogós zöldségekből készített sushi ízletes és egészséges ételkülönlegesség. Aromája finom emelett zsír- és kalóriaszegény, vitaminokban és ásványi anyagokban pedig gazdag. Napjainkban ezek az egzotikus rizsfalatkák szinte a világon mindenütt nagy népszerűségnek örvendenek. A sushi rendkívül változatos a felhasználható alapanyagok száma szinte végtelen, az elkészítés módja pedig hagyományos és széles körben elterjedt. A sushit a japán ételsor fő- vagy utolsó előtti fogásaként tálalják, és kézzel vagy evőpálcikával fogyasztják. A sushi-falatkákat szója és wasabi-krém (waszabi,zöld színü japán torma) keverékébe mártják és egy falatban kapják be.
A sushi készítés igazi művészet--valják a
japánok. Az alaplépések elsajátítása azonban senkinek nem okoz különösebb
nehézséget. A nigiri-sushihoz a rizsgombócokat kézzel formázzák.A maki-sushit
bambuszgyékényen készítik és nori- (szárított alga) lapokba göngyölik. A kis
tekercseket hoszo-makinak, a nagyokat futo-makinak nevezik. A temaki-sushit
kézzel formázzák tölcsér alakúra. A chirasi (csirasi) a sashimi (szasimi) és a
mushi (musi) európában nem számít klasszikus sushinak, de japánban ezek a fajták
is nagyon elterjedtek. A sashimi halszálvékonyra szeletelt friss hal valamilyen
zöldségágyon (pl.: pácolt jégretken). A chirasi hús, hal, omlett és zöldség
keveréke,amit hidegen tesznek a rizs tetejére, a mushi pedig a chirasi meleg
változata.
A sushi készítéshez szükségünk van egy jó éles késre, egy
bambuszgyékényre, egy fa- vagy cseréptálra, melyben a rizst kihűtjük, továbbá
fából készült főző- és evőpálcikára.
Tongu: Shiitake ill. kínai gombaként is
ismerik, frissen vagy szárítva kapható. A szárított gomba nagyon kiadós,
aromásabb is mint a friss.Garnélarák: Többféle méretben is kapható. Nyersen
barnásszürke, ha megfőzzük étvágygerjesztően rózsaszínű lesz.
Lazac: A sushihoz használják fel nyersen filézve vagy
füstölve.
Szoju, szu és sake: Azaz szójaszósz,
riszecet és száké. Ez a trió nélkülözhetelen a sushi ízesítéséhez. A sake
15-20%-os alkoholtartalmú erjesztett rizsital, amit rizsbornak is
neveznek.
Nori-levelek: A bíborszínű tengeri
moszatból préseléssel és szárítással készül. A szinte fekete levelek aromája
pirításkor még kifinomultabbá válik. Az előre megpirított leveleket zöld
színükről lehet megismerni.
Kaviár és halikra: A
kaviár különféle színű lehet. A lazac ikrája vörösessárga, durva szemcséjű, a
közönséges tőkehalé kisebb és barnásvörös. A hering ikrája sárga, a tokhalé
pedig ezüstszürkés csillogó.
Kome: Japán kerek
szemű rizs, amely főzéskor ragacsos lesz. A kereskedelemben sushi, ketan vagy
nikisi rizsként ismerik.
Gari és sóga:
Ecetben pácolt rózsaszínű gyömbérszeletek. A sushi minden fajtájához
nélkülözhetetlenek.
Kampjo: Szárított, vékony
szeletekre vágott tök. Használat előtt be kell áztatni. Elsősorban
sushi-tekercsekhez használják.Nyáron frissen a többi évszakban szárítva
kapható.
Konbu és vakame: Japán tengeri
moszatfélék, rizsételekhez vagy levesbetétként használják. Nyáron frissen
egyébként szárítva kapható.
Mirin: Édes,
szirupsűrűségű, alacsony alkoholtartalmú rizsbor. Főzéshez kiváló.
Renkon: Lótuszgyökér. Egy vizililiomfaj világos színü
gyökere. Frissen, fagyasztva, szárítva vagy konzervként egyaránt
kapható.
Szurimi: Préselt, rákízű tengeri
halhús. Az egyenként fóliába csomagolt rudacskákat frissen vagy fagyasztva
vásárolhatjuk meg.
Takuan: Nagyon közkedvelt
sushi-töltelék. A szárítást követően eltett fehér színű fiaikont (japán retek)
gyakran sárgára színezik.
Waszabi: Zöld színű,
csípős japán torma. Kapható konyhakész krémként, ill. por formájában is, amit
felhasználás előtt vízzel kell elkeverni.
associates
TheMoon - a szerepjáték
Mew Star
Menu
Főoldalzene
**fan stuff**
Fanartokanime/manga
Anime ismertetőkjapan
Írásjelek és jelentésükvote!
Eddigi szavazásokManga tutorials
Szemek és haj